از دیدگاه جهانی پس از آب و هوا ، خاک سومین جزء عمده محیط زیست تلقی می شود. تا زمانی که بشر با شکار امرار معاش می کرد ، نیازی به تفکر درباره طبیعت و ارزش خاکی که زیر پایش بود نداشت ولی همین که به جای شکار اقدام به کاشتن کرد و طبیعت خاک ، اثر مستقیمی در زندگانیش بر جای نهاد ، مجبور شد تا درباره خاک نیز فکر کند.
بعدها که با گذشت زمان بینش عمومی نسبت به ارزش خاک ودنیای نهفته در آن فزونی یافت ، خاک مفهوم عمیق تری پیدا کرد و بقای میلیون ها انسان گرسنه به آن وابسته گردید. گرچه بشر هم اکنون بر این امر که خاک حیات بخش بوده و ناجی میلیون ها انسان گرسنه است اعتقاد کامل دارد لیکن باافراط در آن چه تمدن مینامد، علاوه بر آلوده نمودن آب و هوا ،موجبات آلودگی خاک ها را نیز فراهم نموده است.
آلودگی خاک معمولا نتیجه عادات غیربهداشتی ، فعالیت های مختلف کشاورزی و روشهای غلط دفع مواد زائد جامد و مایع می باشد. به علاوه ریزش عوامل آلوده کننده هوا در اثر نزولات جوی نیز در ایجاد آلودگی خاک می تواند مؤثر واقع گردد.
خاک در اثر بی مبالاتی های به شدت به وسیله مواد شیمیایی از جمله فلزات سنگین و فرآورده های صنعت نفت آلوده شده و از این طریق وارد زنجیره غذائی، آب های سطحی یا زیرزمینی گشته و وارد بدن انسان می گردد.
در غالب کشورهای جهان به ویژه در کشورهای صنعتی آلودگی خاک به میکروارگانیسم های بیماری زا هنوز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
علی رغم پیشرفت هائی که در سطوح مختلف توسط انسان در قرن اخیر رخ داده است لیکن هنوز در مجاورت شهرهای بزرگ و مدرن توده وسیعی از مردم یافت می شوند که سطح زندگی ، میزان تحصیلات و آگاهی و بالاخره وضع اقتصادی و اجتماعی آن ها از تغیرات بسیاراندکی برخوردار بوده و بالاخص ادرار و مدفوع و سایر ترشحات هنوز به نحوی است که چرخش عفونت تاشی از عوامل بیماری زای منتقله به وسیله خاک محفوظ مانده است.
در بسیاری از نقاط دنیا به دلیل کمبودهائی که در توزیع کودهای شیمیایی وجود دارد، هنوز از مدفوع انسانی به عنوان کود با ارزش استفاده می شود.
در مناطقی که کمبود آب محسوس است احیاء و استفاده مجدد از فاضلاب در غالب مواردبه عنوان یک منبع اضافی آب در جهت آبیاری مورد استفاده قرار میگیرد و چنانچه مراقبت های لازم در این زمینه اعمال نگردد این عمل برای سلامتی و بهداشت مخاطره آمیز است.
در برخی مناطق که نظارت دقیق در دفع فاضلاب نمی شود و هنوز نقل و انتقال روی فاضلاب خام صورت می گیرد مشکلات بهداشتی فراوانی را موجب می شود به عنوان مثال یکی از علل شیوع وبا در خاورمیانه مصرف محصولات کشاورزی و سبزیجات آبیاری شده با فاضلاب خام می باشد. گرچه در موارد مشکوک سبزیجات به صورت پخته مصرف می شود ولی می توان تصور نمود که سطوح ظروف و آشپزخانه ممکن است در مراحل تهیه این سبزیجات آلوه شود و منجر به آلوده ساختن سایر مواد غذائی که به صورت خام مصرف می شود گردد.