در هنگام استفاده از ظروف یکبار مصرف باید به علامت اختصاری حک شده در کف ظرف توجه کرد. علائم مربوط به نوع پلیمری که ظروف پلاستیکی از آن ساخته شده اند در ته هر ظرف قابل مشاهده است. هر یک از این کدها مشخص می کند که آن ظرف از چه جنسی ساخته شده است تا بازیافت کنندگان بتوانند آنها را تفکیک کنند. این اعداد بسیار مهم بوده و بیانگر نوع موادی هستند که درون ظروف پلاستیکی به کار رفته اند. اگر عدد درج شده 1، 2، 3، 4 و 5 بود ظرف پیش روی شما مناسب نگهداری مواد غذایی است. هر چه این اعداد کوچکتر باشند ظرف برای نگهداری مواد غذایی مناسبتر است، به نحوی که بهتر است از ظروفی که عدد 1 و 2 روی آنها درج شده برای نگهداری مواد غذایی استفاده کرد و اگر این عدد بین 3 تا 6 بود (با بزرگتر شدن عدد) احتمال مهاجرت مواد شیمیایی به ماده غذایی افزایش می یابد.

- PET (پلی اتیلنی): بطری های نوشیدنی های گازدار و بسته های غذایی منجمد آماده به مصرف؛
- HDPE (پلی اتیلنی با ضخامت بالا) : بطری های شیر و محلول های شستشو؛
- PVC (پلی وینیل کلراید): ظروف غذا، پوشش هایی که جهت بسته بندی غذا استفاده می شود، بطری های شربت، آب معدنی و ظروف شامپو؛
- LDPE ( پلی اتیلنی با ضخامت کم): نایلون های دستی؛
- PP (پلی پروپیلنی): ظروف کره و ظروف بسته بندی غذاهای قابل استفاده در میکروویو؛
- PS(پلی استایرنی): ظروف ماست، ظروف بسته بندی گوشت، ماهی و همبرگر، تجهیزات برنده پلاستیکی و بسته بندی مقاوم تجهیزات الکترونیکی و عروسک ها؛
- Other : سایر ظروف پلاستیکی که در طبقه بندی های قبلی نیستند و یا ترکیبی از 6 نوع قبلی هستند.
توصیه های بهداشتی استفاده از ظروف یکبار مصرف
- استفاده از ظروف پلی اتیلنی (PET) و پروپیلنی (PP) که به رنگ سفید می باشند و عمدتا برای بسته بندی و نگهداری محصولات لبنی، روغن و سرکه به کار می روند، برای مواد غذایی گرم و مرطوب بلامانع است.
- ظروف یکبار مصرف پلیمری که منشاء نفتی دارند، به علت اینکه در مواد غذایی گرم، چربی دار و مواد ترش و اسیدی حل می شوند، بسیار مضر،
بیماری زا و به خصوص
سرطان زا هستند، ضمن اینکه تجزیه پذیر و تخریب پذیر نیستند و محیط زیست را آلوده میکنند.
- ظروف یکبار مصرف پلی استایرنی در لیوان های آب، کارد، چنگال، قاشق و ظروف غذایی مورد استفاده قرار می گیرند؛ از مونومر استایرن که ترکیبی آروماتیک است تشکیل شده است و در مواجهه با دمای بالاتر از 65 درجه سانتیگراد این مونومر آزاد می شود که تاثیرات سرطان زا دارد. از اینرو وزارت بهداشت نگهداری، حمل و بسته بندی غذا با دمای بالاتر از 65 درجه را در ظروف پلاستیکی پلی استایرنی ممنوع کرده است. از آنجایی که چربی، فرآیند آزاد شدن این مونومر سمی را تسریع می کند، بسته بندی مواد غذایی چرب نیز در این گونه ظروف ممنوع است.
-ظروف پلی استایرنی در سه نوع شفاف شکننده، نرم و نیمه شفاف و همچنین فومی عرضه می شود. استفاده از ظروف پلی استایرنی فوم دار (EPS) و ظروف پلی استایرنی سفید رنگ (HIPS) برای مواد غذایی گرم و مرطوب مشکلی ایجاد نمی کند، ولی برای نگهداری مواد غذایی داغ نامناسب است. استفاده از ظروف پلی استایرنی شفاف (GPPS) تنها برای نوشیدنی های سرد مناسب می باشد و برای مواد غذایی داغ مانند چای و قهوه مناسب نمی باشد.
-ضرر ظروف یک بار مصرف پلی استایرن در هنگام مصرف مواد نوشیدنی اسیدی و چرب مانند نوشابه و کاکائو، بسیار بیشتر از مصرف چای داغ است.
- در میان تمام انواع ظروف یک بار مصرف شاید بتوانیم از بطری های آب معدنی به عنوان پرمصرف ترین انواع این ظروف نام ببریم. بطری هایی که در ماه های گرم سال حتی اگر حاوی آب معدنی نباشند، به طور مرتب از آب شهری پُر میشوند و درون یخچال قرار میگیرند تا آب خنک مصرفی خانواده را تامین کنند و در دیگر ایام هم برای نگهداری موادی چون آب لیمو و آب غوره مورد استفاده قرار میگیرند. «معمولا جنس این بطریها از PVC است که مشکلی هم برای سلامت انسان به وجود نمیآورد. اما اگر آب بیش از 6 ماه در این ظروف نگهداری گردد، آلوده میشود. بنابراین خانواده ها باید از استفاده مکرر این ظروف برای نگهداری آب در یخچال خودداری کنند.»
- بطری های آب معدنی در دیگر ایام هم برای نگهداری موادی چون آبلیمو، سرکه و آب غوره مورد استفاده قرار می گیرند. طبیعتا وقتی برای نگهداری آب استفاده طولانی مدت از بطری های یک بار مصرف توصیه نمی شود و از همه بدتر اینکه آنها را جلوی آفتاب می گذارند. حرارت آفتاب ترکیبات خطرناک این ظروف را آزاد می کند و احتمال سرطان زایی در مصرفکنندگان را بالا می برد.
- اصولا ظروف یکبار مصرف برای یک بار استفاده ساخته شده اند زیرا در صورت تکرار شیارهای بسیار کوچکی که قابل رویت هم نیستند در آنها به وجود می آید که علاوه بر مستعد کردن شخص به عفونت های دستگاه گوارش به علت آزاد کردن مولکول های آلی و صنعتی به داخل آب یا غذا، انسان را در معرض انواع سرطان قرار می دهند.
- کارشناسان امر غذا و دارو،استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی را بدلیل برخورداری از مزایای خوب سلامت به تمامی خانوادهها و صنوف توصیه میکنند.
- زمان برگشت ظروف پلاستیکی یکبار مصرف به طبیعت ۳۰۰تا ۵۰۰سال به طول می انجامد، اما این زمان برای ظروف یک بار مصرف گیاهی پنج تا شش ماه بدون هیچ آسیب زیست محیطی می باشد. ظروفی که توصیه می شود، ظروف یک بار مصرف گیاهی تهیه شده از نشاسته ذرت اصلاح شده است که بایستی با فرهنگ سازی جای ظروف قبلی را بگیرد. این ظروف عاری از هر گونه اثرات مضر و عکس العمل های شیمیایی در تماس با مایعات و غذاهای داغ هستند و در برابر حرارت مقاومند. هزینه تهیه این ظروف بسیار ارزانتر از هزینه درمانی و تهیه تجهیزات پزشکی برای جبران صدمات ناشی از استفاده از ظروف نامناسب می باشد.
- از ظروف پلاستیکی در ماکروویو استفاده نکنید به خصوص غذاهای حاوی روغن و چربی، چون گرما و پلاستیک و روغن با هم ترکیب شده، که نتیجه آن تولید سم دیوکسین است که خطر بروز سرطان به خصوص سرطان سینه را در زنان افزایش می دهد. (از ظروف پیرکس و چینی استفاده کنید)
- استفاده از ظروف یکبار مصرف خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد. این ظروف علاوه بر سمی بودن به دلیل آزاد کردن ماده «مونومر استایرن» باعث ایجاد سرطان کبد می شوند.
- استفاده دراز مدت از این ظروف باعث مشکلات گوارشی، خستگی و ناراحتی اعصاب می شود.
- اگر قرار است غذاهاى طبخ شده پس از دو ساعت ماندگارى در این گونه ظروف مصرف شوند باید غذا در شرایط مطلوب یعنى زیر 14 درجه یا بالاى 60 درجه نگه داشته شود.
- بهترین راه حل برای کاهش آلودگی های ناشی از ظروف یکبار مصرف ، فرهنگ سازی برای استفاده نکردن از آنهاست که پیشگیری یا کاهش مصرف را در پی خواهد داشت.
جهت اطلاع از انواع محصولات شرکت مهندسی و ساخت کندو شامل
پکیج تصفیه فاضلاب،
دستگاه تصفیه آب RO، انواع دستگاه
اولترافیلتراسیون، انواع
سپتیک و
چربی گیر،
فیلترهای شنی و کربنی و
دیگر محصولات با ما تماس بگیرید.