
شستشوی شیمیایی سیستم آب شیرین کن RO
باید توجه کرد که لایه فولینگ روی سطح غشا RO و مابین مسیر عبوری جریان تجمع کرده و باعث افزایش غلظت نمک در جریان خروجی می گردد. بنابراین افزایش TDS آب تولید نیز می تواند یکی از نشانه های فولینگ ممبران RO باشد. به عبارت دیگر لایه فولینگ باعث افزایش پلاریزاسیون غلطت نمک ها در سطح غشا شده و کاهش دفع نمک را بدنبال دارد.
با افزایش پلاریزاسیون غلظتی روی سطح غشا، احتمال فوق اشباع شدن و تشکیل بیش از اندازه رسوبات روی سطح غشا وجود دارد. در زمانی که ممبران به وضعیت فوق اشباع برسد غلظت رسوبات سیلیکا و سولفات نیز در سطح غشا بالا می رود و باعث چسبیده شدن این رسوبات به سطح غشا می شود. این رسوبات به سختی قابل شستشو می باشد و می بایست با مواد شیمیایی خاصی برطرف گردند. در بعضی مواقع هم مشاهده شده که غلظت این رسوبات به حدی است که با مواد شییمایی هم قابل شستشو نبوده و می بایست ممبران تعویض گردد.
با تاخیر در زمان شستوی شیمایی غشا، غلظت مواد فولنت روی سطح غشا افزایش یافته و بدین ترتیب فرایند شستشوی غشا دشوارتر می شود بنابراین باید عملیات شستشوی شیمیایی را سریع و قبل از واردآمدن آسیب جدی به ممبران انجام داد. رسوبات کربنات کلسیم در PH بالاتر از ۱۰ روی سطح غشا تشکیل سریع می دهند و در PH کمتر از ۵ به صورت محلول باقی می مانند. بنابراین در مواقعی که سختی آب ورودی بالاست می بایست PH آب را بصورت اسیدی وارد دستگاه کرد. از طرفی PH بالا باعث هیدرولیز سریع غشا می شود. معمولا با یک فرایند اسید شویی می توان کربنات کلسیم را از روی غشا پاک کرد.
انتخاب زمان مناسب شستشوی شیمایی ممبران RO
انتخاب زمان مناسب شستشوی شیمیایی غشا بسته به نظر طراح دارد و می بایست حتما در دفترچه بهره برداری دستگاه قید گردد. چنانچه دفترچه راهنمای دستگاه در دسترس نباشد می توان از مقادیر پیشنهادی زیر جهت تعیین زمان مناسب شستشوی شیمیایی استفاده کرد:
- کاهش نرخ جریان تولید بین ۱۰ تا ۲۰ درصد جریان تولید نرمال شده راه اندازی؛
- افزایش احتلاف فشار جریان ورودی و خروجی به میزان ۱۰-۱۵ درصد جریال نرمال شده راه اندازی؛
- افزایش میزان TDS آب تولید به میزان ۲۰ درصد حالت راه اندازی اولیه (جریال نرمال شده).
بنابراین با افزایش پارامترهای فوق الذکر تا حد مقدارهای قید شده، شستشوی شیمیایی سیستم ضرورت پیدا می کند.
نکته ای که باید توجه کرد در زمان اولیه راه اندازی، فشردگی غشا روی یکدیگر باعث کاهش دبی خروجی به میزان ۱۰ الی ۱۵ درصد می شود که بسیار معمول است بعد از گذشت ۲۰۰ ساعت از راه اندازی دستگاه معمولا جریان ثابت شده و می توان به عنوان جریان نرمال راه اندازی دستگاه ثبت گردد.